Турски експерти са категорични, че предстоят тежки разрушения при очакван трус

...
Турски експерти са категорични, че предстоят тежки разрушения при очакван трус
Коментари Харесай

Огромно бедствие чука на вратата на километри от България, земята под Турция ще се разтресе свирепо!

Турски специалисти са безапелационни, че предстоят тежки опустошения при предстоящ трус от най-малко 7-а степен по скалата на Рихтер. По-рано през днешния ден министър председателят Бинали Йълдъръм през днешния ден предизвести за надвисналата заплаха най-вече за западната част на страната, информира БГНЕС. На следващата интернационална работна среща на сеизмолозите министър председателят акцентира, че земетресенията са международен проблем, само че няма никакъв късмет те да бъдат предотвратени, а хората би трябвало да свикнат да живеят с мисълта за тях, само че е належащо подсилване на инфраструктурата.

„ Под риск от разрушителни земетресения е 42% от територията на Турция. От началото на предишния век през всичките тези 117 години са регистрирани 5 905 трусове. От тях 5 083 са били с магнитуд 4-5 по Рихтер, 722 – със мощ 5-6 степен, останалите 100 са сред 6 и 8 степен. Жертвите им са общо над 87 000 души.

В рамките на последните 15 години държавната строителна организация ТОКИ построи 780 000 жилища. След земетресението във Ван от 2011 година бяха издигнати 28 000 жилища за потърпевшите. Стартира строителството на 1 076 000 жилища във всички 81 провинции, задачата е до 2023 година, когато ще отбележим 100-ия празник от основаването на републиката, са налице още 4 млн., а до 2030 година – 7 млн. домове, съобразени с противоземетръсните стандарти “, разгласи Йълдъръм.

Той посочи, че съгласно изследванията и прогнозите трусовете се движат все по-усилено от изток към западната част на страната по крайморските региони.

" Най-голямата заплаха е надвиснала над Истанбул, бедствието е пред вратата ни, най-късно през 2030 година ще ни раздруса земетресение с магнитуд най-малко 7,2 – 7,6 по Рихтер и когато този пъкъл ни връхлети, Турция ще изгуби своята самостоятелност ", предизвести един от водещите специалисти в тази сфера професор Джелал Шенгьор.

Той напомни казаното наскоро от министъра на околната среда и градоустройството Мехмет Йозхасеки, че 7, 5 милиона от издигнатите преди 1999 година здания наложително би трябвало да се съборят и построят още веднъж.

„ Това е неотложно, тъй като 60% от тях са проектирани без инженерна интервенция. Егейско море се тресе всеки ден и държавното управление би трябвало да чуе мненията на учените, тъй като опасността е огромна. Изследванията сочат, че крайбрежията при Йешилкьой и Тузла ще бъдат ударени от трус със мощ 10-а степен, останалите с 8-а степен.

При сходен трус нито една постройка няма да оцелее, а когато Истанбул се раздруса със 7,6-а степен, ще бъде невероятно да се оправим. Турция се придвижва на запад годишно с 2,5-3 сантиметра, в същото време западната ни територия се разтваря като пръстите на ръка и причина за това са земетресенията. До разрушителните земетресения в Измит и Дюздже от 1999 година се считаше, че земетресенията не могат да си влияят. Но стартира безкрайна серия – Гърция, Егейско море, Западен Анадол “, уточни професор Джелал Шенгьор и акцентира, че Истанбул е под безапелационната опасност от трус със мощ 7,6 по Рихтер, защото към този момент е обследван рисковият разлом.

Според него няма място за успокоение, тъй като в Истанбул при всеки изобилен дъжд или снеговалеж настъпва рецесия и придвижването стопира, а при едно земетресение, каквото се чака, мегаполисът ще бъде изцяло изолиран.

„ Как ще се изхранва Истанбул, по какъв начин ще се избавят потърпевшите, къде ще бъдат настанявани останалите без дом, има ли проект за деяние при сходен апокалипсис? Случи ли се този пъкъл, Турция ще изгуби своята самостоятелност и ще се види принудена да протяга ръце към Европа. Някой замисля ли се по какъв начин град като Истанбул може да бъде повдигнат още веднъж и с какви средства, кои ще са експертите и по какъв начин ще се възвърне изгубеното и разрушеното културно завещание?

През 2000-та година Европа изпрати големи финансови средства в Турция. От 90-те години наш академик упорства за проучвания на моретата, Мраморно море сега е най-известното, само че приносът на Турция за това е еднакъв на нула. За слагането на сеизмографите поискахме 388 000 турски лири от огромната община Истанбул, след дълго мъдруване най-после отхвърлиха финансиране, а 90% от участващите в плана специалисти бяха от локалния Технически университет. При тези условия е невероятно Турция да бъде подготвена да посрещне земетресение, единствено с напъните на университета и обсерваторията не става. Екипът, който изготви картата на рисковите разломи на страната, напусна поради неприятните политики на виновните в страната “, разяснява професор Шенгьор.

Според разбор на Съюза на камарите на инженерите и архитектите при земетресението в Истанбул ще загинат минимум 625 000 души. Директорът на Института по сеизмология проф. доктор Халук Йозенер също изрази убеденост, че западната част на страната е под доста сериозен риск от разрушително земетресение и то е напълно близко, само че с днешните технологии не може да се предвижда тъкмо по кое време ще се случи.

Той заяви, че от 21 юли до през днешния ден в региона на Бодрум са регистрирани 8 000 труса и те ще продължат да люлеят земята, изключително в региона на Мраморно море. Днес с възпоменателни церемонии бе почетена паметта на починалите при земетресението от 1999 година в Гьолджук и Ялова. Преди 18 години на този ден трус с магнитуд 7,4 по Рихтер в Ялова лиши живота на 2 504 души, 10 201 жилищни и бизнес здания потънаха в морето, а в Гьолджук 17 840 души откриха гибелта си. Сбъднат ли се апокалиптичните прогнози на турските учени за близкото бъдеще, трусовете сигурно ще се усетят и в България, както това се случва постоянно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР